De omgeving

Activiteiten

In het bos achter het natuurhuisje vertrekken paden voor mountainbiken, paardrijden, wandelingen, … Het ganse gebied achter het huisje is natuurgebied vol fauna en flora. Wandeltips: de Heidemolen met zijn ven, de Demervallei voor open vlaktes en de Abdij van Averbode voor wat cultuur en een heerlijk ijsje. De mountainbikers hebben het hele Hageland ter beschikking met ook de Balenberg en de Bosberg vlakbij.

De wandelkaart van de omgeving. Het huisje ligt tussen knooppunt 210 en 262.

Qua mountainbike passeert de groene mountainbike lus van Aarschot op 50 meter achter het huisje. Hiermee heb je verbinding met 100 den kilometers uitgepijlde routes in de grensstreek van de provincies Vlaams Brabant en Antwerpen. Overzichtkaartjes en gpx bestanden via deze site. Een overzichtspdf van het aansluitende netwerk van de Merode kan je hier vinden.

Uiteraard kan je ook zelf op verkenning gaan en kan je zeker nog leukere trails ontdekken. De bosberg is vlak bij en er liggen zeker nog enkele andere heuvels in het landschap waar je je technisch vermogen en klimbenen kan bovenhalen.

Voorbeeld van een leuke rit die je zelf kan uitbreiden als je alle lusjes op de bergjes wil verkennen.

Detail van de vlakbij gelegen Bosberg, vol met single tracks en hoogtemeters…
De bijhorende gpx file en de rit op Strava.

Ook met de koersfiets heb je een ideale uitvalbasis om het Hageland en omstreken te verkennen. Bijvoorbeeld de vlakbij gelegen Sven Nys Cycling Route.

Paardrijden kan je dan weer op de verschillende ruiterpaden die vertrekken vanaf de op wandelafstand gelegen manege Ruitershof.

CULTUUR

Abdijen en begijnen

Op een boogscheut van het huisje vind je tal van culturele bezienswaardigheden. Zo denken we aan de recent gerestaureerde Heimolen, de indrukwekkende Abdijen van Averbode en Tongerlo, het gezellige Begijnhof van Diest, de trotse Basiliek van Scherpenheuvel of het sprookjesachtige Kasteel van Horst.

Citytrippen

Ook cultuurhistorische steden als Oranjestad Diest (15km), Leuven (18 km), Brussel (40 km), Antwerpen (50 km) en Hasselt (45 km) zijn van hieruit makkelijk bereikbaar.

Literatuur

Of wat dacht je van een bezoekje aan het museum Huize Ernest Claes? Hier haalde hij al zijn inspiratie vandaan voor de verhalen van De witte van Zichem…

Links: